MORAMO

ZELENOVIĆ uputio otvoreno pismo građanima SRBIJE: Moramo da živimo ZDRAVO

Otvoreno pismo Nebojše Zelenovića, nosioca parlamentarne liste zeleno-leve koalicije MORAMO

Moramo da živimo zdravo

Građani Srbije,

Svakog dana, dok putujem po Srbiji i razgovaram sa građanima, čujem iste stvari – dišemo najzagađeniji vazduh, reke su nam zaprljane i pune otpada, planiraju rudnike i kamenolome u našem kraju…

Nije luskuz imati zdravu životnu sredinu, disati čist vazduh, imati pijaću vodu u svakom domu, obrađivati plodnu zemlju. To su elementarni preduslovi za zdrav i normalan život.

Moramo da ulepšamo naše gradove i sela, da štedimo i živimo zdravije. Glas za MORAMO je glas za čiste gradove i sela, za bistre reke i zelene šume. Sačuvaćemo vazduh, zemlju, vodu i slobodu u čistim gradovima i selima.

Znamo kako da iz svake kuće iznosimo razvrstano smeće, da ga recikliramo i odlažemo na sanitarne deponije.

Gledam gradove i sela koja se guše u smeću i divljim deponijama. Odrastao sam između kasarne i deponije i u svom Šapcu sam gledao istu sliku. Umesto deponije, u našem Šapcu, napravili smo najveći park u Srbiji.

Znamo kako da se otpad organizovano iznosi i reciklira baš iz svake kuće, u centru grada, isto kao i iz svake kuće, iz svakog sela, jer smo to već uradili u Šapcu. Prikupljen otpad odlažemo na modernu deponiju koju smo gradili po EU standardima. Na isti način otpad će se odlagati i odvoziti iz svake kuće u Srbiji.

U Šapcu smo već napravili jedini operativan prečistač optadnih voda i reku Savu smo učinili čistijom i obnovili živi svet u njoj.  U saradnji sa EU, dobili smo 80% investicije. Zato ćemo napraviti veliki dogovor sa Zapadom. MORAMO da radimo isto kao i u Evropi, umesto da se zadužujemo tajnim i skupim kineskim kreditima. Imamo dobro iskustvo i znanje kako da svako naseljeno mesto u Srbiji dobije prečistač otpadnih voda, po najnižoj ceni.

Zgrade i kuće su nam stare, izgrađene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Trošimo mnogo energije, a računi su nam preveliki.

MORAMO da sprovedemo naš plan, da izolujemo svaku kuću i svaku zgradu u Srbiji. Tako ćemo trošiti manje, a imovina će nam vredeti više. Tako smanjujemo zagađenje vazduha i živimo zdravije. Ovaj veliki projekat energetske efikasnosti će sprovoditi domaća industrija i operativa.

Trajno ćemo zabraniti kopanje litijuma i bora, a industrija i rudarenje u Srbiji će se obavljati kao i u razvijenom svetu – bezbedno po ljude i okolinu. Umesto kratera i jalovišta napravićemo regione zdrave hrane. Srbija neće biti rudarska kolonija, već poljoprivredna sila u Evropi.

MORAMO, zajedno i drugačije

Nebojša Zelenović