MORAMO

NEBOJŠA ZELENOVIĆ: Iskorenićemo autokratiju

Kandidat MORAMO za premijera odgovara na Danasova pitanja o ukrajinskom ratu, litijumu i demokratiji;

Srbija treba da pomogne, koliko god je to u njenoj moći, da se strašni rat u Ukrajini završi.

Naša zemlja je u UN osudila agresiju Rusije na Ukrajinu i to je bila odluka koja podržava mir. Punopravno članstvo u EU je najvažniji strateški cilj koalicije „Moramo“. Odluke koje vode ka ostvarivanju toga cilja nisu uperene protiv Rusa, ili bilo koga drugog. To je put za miran i dobar život građana Srbije, kaže za Danas Nebojša Zelenović, nosilac liste koalicije „Moramo“ na parlamentarnim izborima, odgovarajući na pitanje kakvu ćete spoljnu politiku voditi u odnosu na rat u Ukrajini, ako postane premijer.

* Ako postanete premijer, kakvu ćete ekološku politiku voditi u odnosu na rudarenje litijuma u Srbiji?

– Prvoga dana po konstituisanju nove vlade koju bismo vodili, biće upućen parlamentu predlog zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji.

* Ako postanete premijer, kakav će vaš odnos biti prema slobodi medija i demokratiji?

– Temelj politike koalicije „Moramo“ je davanje mogućnosti milionima građana Srbije da donose odluke u javnom životu. Biće, svake godine, organizovani referendumi u više od osam hiljada mesnih zajednica i gradskih kvartova, da bi građani odlučivali kako će biti investiran novac koji su platili na ime poreza na imovinu. Ovaj vid neposredne demokratije promeniće Srbiju. Građani će postati samopouzdani ljudi, sa čvrstim uverenjem da imaju neotuđivo pravo da odlučuju o važnim stvarima. Ovo je lek za iskorenjivanje autokratije, sa kojom naš narod ne može da se izbori više od dva veka.

S druge strane, referendum će biti način na koji ćemo odlučiti i o najvažnijim državnim pitanjima. Koalicija „Moramo“ postoji zato što je utemeljena na uverenju da će građani Srbije, kada budu slobodno odlučivali, prelomiti da naša zemlja bude deo civilizovanog sveta, koji počiva na slobodi, garanciji ljudskih i političkih prava i pravnoj državi.

 

Samo na ovaj način Srbija može postati socijalna država, u kojoj su sistemski zaštićeni svi koji rade. Sada smo zarobljenici kolonijalne ekonomske politike, sa najvećim socijalnim razlikama u Evropi.

Slobodni mediji su jedini način da građani dođu do svih informacija koje su im neophodne da bi mogli da donose ove važne odluke. Sposobnost stvaranje i odbrana sistema nezavisnih i odgovornih medija je pitanje da li možemo da budemo slobodni ljudi, ili ne.