MORAMO

MORAMO da ulažemo u energetski sistem

Kroz veliki dogovor sa Zapadom do potpune energetske tranzicije

Srbija mora da sprovede energetsku tranziciju i da počne sa ulaganjem u energetski sistem. Kako bismo došli do toga da se sa uglja pređe na solarnu energiju i vetar i tako sačuvaju priroda i zdravlje ljudi, potrebno je najkraćim putem ući u Evropsku uniju i napraviti veliki dogovor sa Zapadom. To je ono što koalicija MORAMO nudi.

„Od 2004. do 2010. godine, uz pomoć Evropske unije, naš sistem je doveden na nivo efikasnosti, koji podrazumeva efikasnost zapadnih država, na primer Nemačke“, objašnjava Nebojša Zelenović, nosilac liste koalicije MORAMO na parlamentarnim izborima.

On dodaje da su, od 2012. godine, kada je došla nestručna vlast, ljudi koji nisu održavali energetske sisteme, koji nisu ulagali u njega, počeli da se dešavaju kvarovi. Ti kvarovi su podrazumevali da se koristi više uglja da bi se proizvela ista količina energije i tog uglja više nema dovoljno.

„Kada je prizvodnja iz uglja ugrožena, prešlo se na korišćenje vodnih resursa i sada više nema Zavojskog jezera. Nestručnim, štetočinskim upravljanjem, ova vlast s jedne strane nanosi štetu energetskom sistemu, a s druge nanosi štetu zdravlju svih građana Srbije“, kaže Zelenović.

Rešenje je veliki dogovor sa Zapadom, ulaganje u energetski sistem i energetska tranzicija koja će dovesti do toga da se polako sa uglja pređe na solar i na vetar.

„Na isti onaj način na koji to rade uređene države u Evropskoj uniji. Mi želimo da pripadamo tom uređenom svetu i zato nam treba taj veliki dogovor, koji će omogućiti da se u Srbiji desi dobar život, da se ne zagađuje životna sredina, da se koriste energetski resursi na najbolji mogući način i da se sačuva priroda, naša voda, naš vazduh, zemlja i naravno sloboda“, zaključuje Nebojša Zelenović.