MORAMO

MORAMO, da stvorimo državu solidarnosti i radnicima vratimo dostojanstvo

Odlazeća, nesposobna, vlast stvorila je državu koja nimalo ne brine o građanima i radnicima, koji su obespravljeni, rade za mali novac, majke koje strahuju od gubitka posla…

MORAMO da radnicima vratimo dostojanstvo!

Stvorićemo državu solidarnosti, izmeniti ovaj izrabljivački Zakon o radu, a radnicima ćemo vratiti dostojanstvo i njihova prava – pravo na zaradu od koje će moći pristojno da žive, pravo na dobre uslove rada, pravo na sindikalno organizovanje…

Imamo plan kako da svaki građanin živi dobro i dostojanstveno od svog rada. Taj plan zove se plata za život.

Plata za život mora da pokrije troškove života tročlane porodice – kvalitetnu i zdravu hranu, odeću, stanovanje, račune, prevoz, obrazovanje, troškove za higijenu, slobodno vreme, kulturu i odmor. Plata za život je univerzalno ljudsko pravo definisano dokumentima Ujedinjenih nacija i Srbija mora aktivno raditi na ispunjenju ovog prava svim radnicama i radnicima.

To ćemo brže postići tako što ćemo najkraćim putem pristupiti Evropskoj uniji i napraviti veliki dogovor sa Zapadom. Sve države regiona koje su postale članice Evropske unije, kroz nekoliko godina dostigle su evropske plate.

MORAMO, da podržimo roditelje kada je to najvažnije i omogućimo da roditeljstvo ne bude teret, već zadovoljstvo i imamo jasan plan za to.

Sve zaposlene trudnice, koje ne mogu da rade zbog održavanja trudnoće, primaće celu platu, dok će sve nezaposlene trudnice primati minimalnu platu. To će važiti za sve, bez izuzetaka. Radnice će imati posebnu zaštitu od dobijanja otkaza nakon završenog porodiljskog odsustva.

Samohrane majke će imati potpunu sistemsku pomoć, regulisana prava na skraćeno i klizno radno vreme i posebne mere zaštite od gubitka posla.

Država solidarnosti brine o potrebama i pravima svojih građana i pruža jednake šanse svima. Zato MORAMO, zajedno i drugačije!

Nebojša Zelenović, nosilac paralentarne liste koalicije MORAMO