MORAMO

INTERVJU Đorđe Miketić: Vidi se kraj ovoj varvarskoj vlasti

INTERVJU ĐORĐA MIKETIĆA ZA NOVA.RS

“Koalicija ‘Moramo’ biće najveće i najprijatnije iznenađenje ovih izbora, to pokazuju sva istraživanja. Opozicija je u Beogradu vrlo blizu pobede, a pokrili smo sva biračka mesta u gradu, tako da će svaka mahinacija biti sprečena. Podrška predsedničkoj kandidatkinji Biljani Stojković, po svim istraživanjima, iznenađujuće brzo raste”, kaže za “Novu” Đorđe Miketić, osmi na listi koalicije “Moramo” za parlamentarne izbore.

Šta očekujete da će se dogoditi 3. aprila?

Sigurni smo da će koalicija “Moramo”, biti najveće i najprijatnije iznenađenje ovih izbora, to pokazuju sva istraživanja. Velika energija se probudila, ljudi se sami javljaju i priključuju, pogotovo oni koji godinama nisu izlazili na glasanje – kažu da konačno imaju opciju za koju će rado glasati, a ne kao do sada da glasaju protiv nekoga.

Veliki je odziv građana koji se prijavljuju za čuvanje kutija, volontiranje i uključivanje u samu organizaciju Ekološkog ustanka i “Moramo”. Konačno se vidi kraj ovoj varvarskoj vlasti. Režim je u defanzivi jer sve je više građana širom Srbije koji konačno žele da ih se pita, žele da odlučuju i planiraju svoju budućnost, jednostavno – budi se nezaustvaljiva energija promena.

Koliko je opozicija daleko od pobede u Beogradu?

Beograd je vrlo blizu pobede. Velika većina glasača ne želi još četiri godine ovakve varvarske destrukcije grada, haosa u saobraćaju, pomahnitale gradnje, otimanja zelenih površina, rušenja kulturnih spomenika i simbola grada. Građani žele nove ljude i savremena rešenja za 21. vek: saobraćaj i parking bez gužve, vrtić bez čekanja, udžbenike bez kredita, vazduh vez otrova, a parkove pune dece i zeleniša. Pokrili smo skoro svako biračko mesto u gradu, tako da će svaka mahinacija biti sprečena i javnosti predočena.

Ukoliko opozicione liste budu u prilici da formiraju vlast u Beogradu, ko bi bili vaši potencijalni partneri?

Naši partneri mogu biti oni koji će se založiti da se savski nasip zaštiti, a ne buši i urbanizuje divljom gradnjom, koji će čuvati Makiško vodoizvorište, oni koji će sa nama raditi na proveri svake fakture – od uređenja Trga Republike do projekta Beograda na vodi, oni koji će se uhvatiti u koštac sa zagađenjem vazduha, prečišćivačem voda i kanalizacijom i oni koji će štititi arhitektonsko i kulturno nasleđe grada. U pitanju su principi i politike drugačijeg upravljanja gradom, a ne licitacija imena listi i aktuelnih političara.

Ako rezultati budu takvi da vam je potrebna podrška DJB, Zavetnika ili NADE, da biste ušli u koaliciju sa njima?

Mislim da sam vam odgovorio kroz vaše prethodno pitanje. Pre svega bismo voleli da sve građanske i demokratske opcije budu u prilici da formiraju novu i istinski građansku upravu grada, okrenutu potrebama građana, a ne više investitora. Upravu koja će transparentno i inkluzivno, zajedno sa građanima i strukom planirati dalji razvoj našeg lepog grada.

Mislite li da je moguć drugi krug predsedničkih izbora i šta treba da se dogodi da do toga dođe?

Naravno. Sve zavisi od izlaznosti, a kako stvari stoje na terenu – izlaznost će biti iznenađujuće velika. Tome doprinosi i više predsedničkih kandidata – to povećava šanse za drugi krug. Zato vidimo ovaj pokušaj vladajuće stranke i samog predsednika da kampanju umrtvi i poklopi je uznemirujućim vestima iz Ukrajine i dizanjem panike. Moguće da ćemo imati i neki inscenirani regionalni pičvajz, po već oprobanom receptu. Ali, građani su ih odavno prozreli, tako da će 3. aprila režim biti neprijatno iznenađen.

Vaša kandidatknjinja za predsednicu Srbije je Biljana Stojković. Kakve su njene šanse u toj izbornoj trci?

Biljanina podrška, po svim istraživanjima, iznenađujuće brzo raste i biva prepoznata za ono što ona jeste: izvanredna profesorka, aktivistkinja, žena koja se nikada ne miri sa nepravdom i staje u obranu svakog ugroženog pojedinca, ma kakvog kavgadžiju da ima nasuprot sebe. Takvo njeno prisustvo i delovanje u politčkom životu je lekovito za ovo izvitopereno i nehumano društvo koje, nažalost, živimo. Ali ne zadugo. Mi znamo da moramo da ga promenimo, shvatili smo da nema ko drugi i pozivamo sve građane da nam u tome pomognu, jer moramo i zajedno i drugačije.

Utisak je da je vaša kampanja fokusirana na ekološke teme. Koje su druge ključne tačke vašeg programa? Šta bi se promenilo u Srbiji ako vi dođete na vlast?

Ekologija je mnogo više od zaštite reka, zemlje i vazduha. Ekologija je harmoničan odnos prema svetu, ali i ljudima, ona je sveobuhvatni princip ravnoteže – a ne bahatosti, filozofija održivosti kako prirodnih, tako i društvenih ekosistema. Današnje ekološke krize, pa i ove koje potresaju naše društvo su direktan rezultat ekspanzije brutalnog kapitalizma koji mi ovde, na rubu Evrope, najbolje uočavamo. Zato je ekologija ne samo harmonija čoveka i prirode več i pravična raspodela zarade između radnika i “gazde” ili države.

Znači ne branimo mi samo prirodu i zdravlje ljudi, već imamo i plan kako da od regiona predviđenih za rudnike – preokrenemo stvar da oni postanu zaštićeni regioni zdrave hrane od koga će ljudi, ali i država mnogo više zarađivati. Kako da obrazovanje bude slobodno, da osnažuje kritičku misao i stvara slobodnog i snažnog pojedinca. Svi eksploatatorski režimi strahuju od takvih ljudi. Zato “Moramo” hitno da prekinemo sa nejednakošću i nepravednim sistemom perpspektive, te konačno pokrenemo istinsko izjednačivanje šansi za sve ljude nezavisno od porekla, pola ili grada u kom su rođeni.