MORAMO

MORAM, za zemlju, vazduh vodu i slobodu

Slogan “MORAM, za zemlju, vazduh, vodu i slobodu” nastao je neplanski, u trenutku kada sam jednoj novinarki odgovarala na pitanje šta je to ono za šta se iz sve snage borim. Svakim danom sve snažnije stojim iza svake od tih reči.

Juče sam nenajavljeno posetila preduzeće za preradu otpadne plastike u Perlezu kod Zrenjanina. Tamo sam zatekla radnike bez zaštitne opreme, nepodnošljivi miris spaljene plastike, toksični dim i dimnjake bez filtera. U neposrednoj okolini same fabrike žive porodice sa malom decom.

Svako od nas zaslužuje elementarne preduslove za život – zdravu životnu sredinu, plodnu zemlju, čistu vodu i nezagađen vazduh.

Između ostalih tačaka predviđenih programom, a pored onih koje se odnose na reciklažu otpada i stvaranje modernih deponija, sprovešćemo energetsku tranziciju i prelazak na ekološki čistu industriju – to znači da ćemo zagađivačima dati određeni vremenski rok, ali i neophodnu pomoć, za prelazak na “čiste” tehnologije. Jer, tek kada se zakonom propišu standardi po kojima funkcioniše industrija tada je moguće osigurati dodatno oporezivanje zagađivača i plaćanje visokih kazni u slučaju kršenja normi.

Rudarenje litijuma i bora u Srbiji će biti zabranjeno. Naravno, rudarstvo kao takvo je važno, ali će se obavljati kao i u svim razvijenijim zemljama Evrope, uz visoke i jasno propisane standarde koji garantuju čuvanje životne sredine i zdravlja ljudi.

MORAM, za životnu sredinu, za naš zdrav i dostojanstven život.