ZA RODITELJE, ZA ŽENE, ZA RADNIKE, ZA NASTAVNIKE, ZA UČENIKE, ZA NAS MAME, ZA ZDRAVLJE, ZA POLJOPOPRIVREDNIKE, ZA STARTAPE, ZA OBESPRAVLJENE, ZA ŽIVI SVET, ZA ZEMLJU, VAZDUH, VODU, I SLOBODU

“Da menjamo stvari iznutra!”

Biljana Stojković

Biografija Biljane Stojković

Od evolucije do revolucije

BILJANA STOJKOVIĆ je doktorka nauka, profesorka Biološkog fakulteta, autorka brojnih naučnih radova, neumorna aktivistikinja i borkinja za ljudska prava, članica saveta Skupštine slobodne Srbije, kolumnistkinja sajta Peščanik, humanista, filantrop, u srećnom dvodecenijskom braku, majka.

ZAŠTO BILJANA?

Biljana Stojković je preko dve decenije aktivni borac za ljudska prava i slobode, poznata po organizaciji protesta ispred Centralnog zatvora za oslobađanje Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, blokadi rektorata u borbi protiv plagijata Siniše Malog, organizaciji protesta koji su se odvijali subotom u borbi protiv autokratskog režima Aleksandra Vučića, kao i po različitim akcijama u borbi za ženska prava, žensko reproduktivno zdravlje i borbi za pravo na abortus. Jedan je od osnivača Pokreta slobodnih građana, a poslednjih godina aktivni borac za zaštitu životne sredine. Već petnaest godina, kao kritičarka i analitičarka društvenih i političkih prilika, ima kolumnu na portalu Peščanik. Članica je saveta Skupštine slobodne Srbije.

Još od rane mladosti glas je onih čija su prava ugrožena, te se u svakoj sredini u kojoj se našla, borila za pravdu, jednakost i kvalitet života. Sada je glas svih onih koji osećaju da konačno moraju da povrate, kako osnovna prava na zdrav i čist vazduh, vodu i prirodu, tako i pravo na rad, lečenje, školovanje, te i pravo na rast, razvoj, dostojanstvo, i zadovoljstvo. Biljana je stalna profesorka na Biološkom fakultetu, popularizatorka nauke i objavljivana autorka.

O BILJANI

Obrazovanje, karijera i aktivizam BILJANA STOJKOVIĆ rođena je 6. oktobra 1972. u Beogradu.

Odrastala je u patrijarhalnoj porodici uz starijeg brata, u kojoj je rano počela da preispituje odnose koji odlikuju porodicu i ljudsko društvo. Još kao dete dobila je nadimak “Fema” (skraćeno od feministkinja) čime je njen otac označavao Biljaninu potrebu da izjednači očekivanja stavljena pred muškarce i žene. Odrastala je u multikulturalnom Zemunu, nesvesna ideje različitosti među ljudima, odnosno etničkih podela sa kojima će se upoznati tek krajem osamdesetih.

Iz Zemunske gimnazije, u kojoj je došla u dodir sa konceptom socijalnih kategorija, odnosno idejom elitizma koja je u njoj propagirana i protiv koje se borila, izašla je sa Vukovom diplomom i upisala Biološki fakultet u Beogradu. Već naredne 1992. postala je aktivan učesnik na protestima protiv tadašnjeg režima.

Diplomirala je 1996. na Biološkom fakultetu, na kome je i magistrirala 1999. Zahvaljujući profesoru Nikoli Tuciću, sa Odeljenja za evolucionu biologiju, koji je podržavao studentske proteste, bio član Reformista i deklamovani „pobunjenik“, razvila je jasne stavove i osnažila se za dalju borbu. Nakon boravka na Univerzitetu u Bazelu, dobila je poziv da doktorske studije i karijeru nastavi u Švajcarskoj, koji je odbila, želeći da živi i radi u svojoj zemlji u čije je promene verovala. Na Biološkom fakultetu doktorirala je 2007. Od 2018. redovna je profesorka Biološkog fakulteta, koja predaje i Genetiku kao izborni predmet na Filozofskom fakultetu. Autorka je većeg broja publikacija u vodećim međunarodnim naučnim časopisima, kao i poglavlja i knjiga iz oblasti evolucione biologije.

 

 

Objavila je knjige: „Darvinijana: vodič kroz evolucionu biologiju” (2009) i „Od molekula do organizma: molekularna i fenotipska evolucija” (2012).

Zbog svoje međunarodne naučne karijere izabrana je u Savet evropskog društva za evolucionu biologiju. Blisko sarađuje sa švedskim Univerzitetom u Upsali.

Od 2007. piše tekstove za „Peščanik“ sa namerom da okolnostima u kojima se nalazimo da humanističko i naučno objašnjenje, kako uzroka, tako i posledice. Duže od dve decenije je u braku sa istaknutim forenzičkim genetičarem, Oliverom Stojkovićem, sa kojim ima sina.

Kao članica Saveta Skupštine slobodne Srbije, koja je opredeljena za ideale slobodnog društva u kom je svaki pojedinac slobodan i ravnopravan, i ispred koalicije MORAMO, kandidovana je za predsednicu republike Srbije.

BILJINU KANDIDATURU SU PODRŽALI:

Pratite Bilju na: